Hoe mogen we je helpen?

Sparen, beleggen, vastzetten, of investeren?

De rente op spaargeld bereikte onlangs een historisch dieptepunt. Wat geen goed nieuws is spaarders. Temeer daar door de inflatie van 1% van uw spaarrendement niet zoveel meer over blijft. Bedraagt uw spaartegoed meer dan € 21.139, dan vraagt de overheid daar ook nog eens 1,2% rendemetsheffing van. En dan zou uw rendement zelfs negatief kunnen worden. 

Wat is wijsheid?
We zetten het graag even voor u op een rij.

Moet uw geld beschikbaar blijven?

Ondanks de lage rente blijft sparen op een spaarrekening populair. En sinds de kredietkrisis sparen we meer dan ooit, zo lijkt het. Niet zo vreemd natuurlijk, want in een toch wat onzekere economie, wordt de behoefte aan het hebben van 'buffers' steeds groter. En daar is de spaarrekening de meest aangewezen oplossing voor. Direct opvraagbaar en vaak ook nog eens boetevrij. Sparen via een gewone spaarrekening doet u doorgaans dan ook niet vanwege de rendementen, maar veel meer om zeker te zijn, dat onverwachte uitgaven opgevangen kunnen worden. 

Een tijdje vast zetten?

Maar wanneer uw reserves voldoende groot zijn om de gewone tegenvallers op te kunnen vangen, kunt u een deposito overwegen. Doorgaans betekent dit, dat u een vast bedrag met een vaste looptijd en een vaste rentevergoeding aan uw bank in beheer geeft. De rentevergoeding daarvan is vaak wat hoger dan die van een gewone spaarrekening. Maar dan kunt u er ook een tijdje niet meer bij. 

Beleggen?

Kunt u (een deel van) uw spaargeld nog langer missen, dan zou ook beleggen een optie kunnen zijn. Met de crisis nog vers in het geheugen zijn veel mensen daar overigens toch nog wat huiverig voor. Wat natuurlijk begrijpelijk is, want voor veel beleggers waren de verliezen de afgelopen jaren groot. 
Aan de andere kant leert datzelfde verleden, dat de opbrengsten van beleggingen over het algemeen fors hoger zijn dan die van traditionele spaarvormen. Een dieptepunt wordt altijd weer gevolgd door een hoogtepunt. 
Dat maakt beleggen ook erg interessant, maar wel voor de langere termijn. 

Investeren in de eigen woning?

Ook het aflossen op uw hypotheek kan interessante rendementen opleveren. 
Even een voorbeeld:
Stel uw huis is belast met hypotheek en u betaalt een rente van 5%. In veel gevallen zal die rente een fiscale aftrekpost vormen, zodat u daar bij uw aangifte IB weer een gedeelte van terug krijgt: de 'belastingteruggave'. Per saldo kan voor u een netto rentelast over blijven van 3,1%. Al zal dat mede afhankelijk zijn van de belastingdruk op uw inkomen. Is in uw geval de rente om fiscale reden niet aftrekbaar, dan zijn bruto rente en netto rente gelijk. In dit geval dus 5%

Een extra aflossing op uw hypotheek kan, in dit voorbeeld, dus een kostenbesparing betekenen van 3,1%. Of zelfs 5%. Netto. En dat is over het algemeen ruim hoger dan de gewone spaarvormen bieden. 

Creatief omgaan met spaargeld?

Wat in uw geval de voorkeur verdient is natuurlijk niet zo een-twee-drie te zeggen. Daarvoor spelen uw persoonlijke omstandigheden een te grote rol. Maar wij gaan graag met u in gesprek om samen met u de mogelijkheden voor u op een rij te zetten. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-10-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie