Hoe mogen we je helpen?

Dit jaar zelf je belastingaangifte invullen?

Je kunt je belastingaangifte weer invullen. Overweeg je dit jaar om de aangifte een keer zelf te doen? Wanneer moet je het niet zelf doen?

Bij de Belastingdienst kun je de gedeeltelijk ingevulde belastingaangifte downloaden. Vervolgens is het een kwestie van de gegevens controleren, digitaal ondertekenen en versturen. Maar niet in alle gevallen is het zo eenvoudig. Vooral bij ingrijpende veranderingen in 2020 kan het verstandig zijn om toch nog een jaar hulp in te schakelen.

Maar ook voor werknemers kan het verstandig zijn om toch niet zelf aan het knutselen te gaan met de aangifte inkomstenbelasting.

 

Is het zelf invullen verstandig?

Ben je ondernemer en ben je niet zo goed in belastingzaken? Ga het invullen van de belastingaangifte dan niet zelf regelen. De kans dat je zaken over het hoofd ziet is dan te groot. Je kunt beter de hulp inschakelen van een expert. Maar ook voor werknemers kan het verstandig zijn om toch niet zelf aan het knutselen te gaan met de aangifte inkomstenbelasting.

Welke veranderingen maken de belastingaangifte complex?

Er zijn tientallen situaties te bedenken waardoor de aangifte over het jaar 2020 anders is dan de aangifte over 2019. Je hebt in 2020 bijvoorbeeld een huis gekocht. Bepaalde kosten kun je in mindering brengen op je bruto inkomen, maar je moet wel weten welke. Ook een scheiding of juist het trouwen kan veranderingen teweegbrengen die je mogelijk eerst door moet spreken met een belastingadviseur.

Contoleer de gegevens in je belastingaangifte

Tegenwoordig zet de Belastingdienst alvast de gegevens die bij de Fiscus bekend zijn in de belastingaangifte. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel je bruto verdiend hebt en hoeveel belasting hierover is afgedragen, jouw huwelijkse staat en het saldo van je spaarrekeningen. De Belastingdienst zal het meestal wel goed hebben, maar toch kan er iets niet kloppen. Controleer de ingevulde gegevens goed. Jij hebt de gegevens er niet zelf ingezet, maar jij bent verantwoordelijk voor de juistheid. Jij zorgt voor de ondertekening, dus zorg dat de gegevens goed zijn.

Ga je zelf aan de slag? Pak de aangifte over 2019 erbij

Aan de hand van een goed voorbeeld is het eenvoudiger invullen. Met de uitdraai van de aangifte over het jaar 2019 bij de hand kan het invullen eenvoudig zijn. Als er geen veranderingen zijn, ben je snel klaar. Maar denk wel goed na of je ook iets over het hoofd zit. Voor de zekerheid kun je ook nog de aangifte over het jaar 2018 erbij houden.

Zonder bijzonderheden kun je de aangifte waarschijnlijk zelf invullen

Een werknemer met een huurhuis en verder geen bijzonderheden kan een zeer eenvoudige aangifte hebben. Maar met aftrekposten zoals hoge zorgkosten die de zorgverzekering niet vergoedt, kan een aangifte toch lastiger worden. Als je twijfelt aan de juistheid, kun je beter toch hulp inschakelen. Ben je lid van de vakbond? Mogelijk kun je gebruikmaken van gratis hulp bij de aangifte.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-03-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie